Algemeen
America is met zo’n 2030 inwoners een van de grotere kerkdorpen van de gemeente Horst aan de Maas. In America staan ca. 870 woningen. Het is een actieve gemeenschap met ruim 50 verenigingen en stichtingen. Het van oudsher agrarische karakter vindt men nog steeds terug in het dorp. Naast moderne veeteelt, land- en tuinbouwbedrijven, champignonbedrijven en de muzikale successen van onze fanfare St. Caecilia en Rowwen Hèze is America landelijk en internationaal bekend door twee grote recreatieparken, namelijk Limburgse Peel (voorheen Het Loohorst) en Het Meerdal van Center Parcs. Voor duizenden mensen wordt “vakantie in America” jaarlijks werkelijkheid. Ga naar de site van de VVV in Noord- en Midden Limburg:www.lekker-genieten.nl om te kijken wat er zoal te doen is in en rondom America.

In en rond America kunt u uitstekend een dagje rondwandelen en fietsen. Voor mountainbikers is het tegenwoordig zelfs een mekka (Top 10 Route), met een prachtig aangelegde route van 19,1 km door De Schadijkse Bossen tussen America en Meterik. Meer informatie over deze routes kun je vinden op de pagina Toerisme.

Over het dorp America
America ligt aan de spoorlijn tussen Venlo en Eindhoven. Van 1885 tot 1970 hadden we ook een treinstation in America. Voor die tijd bestond America nog niet. In die tijd werkten er heel veel mensen in De Peel om turf te steken. Turf gebruikte men vroeger om de kachel mee te stoken. De turf werd met de trein vervoerd naar de grote stad net als de vele arbeiders. Maar sommige wilden dicht bij hun werk wonen. Dus zo ontstond er dus vanzelf een nieuw dorpje.

Het treinstation is verdwenen, want in De Peel werkt men niet meer. Er komen veel toeristen naar America. We hebben hier namelijk twee grote vakantie parken van Centerparcs, Het Meerdal en Limburgse Peel. Zo kun je naar “America” op vakantie zonder te vliegen of te varen.

De naam America
America is genoemd naar Groot Amerika.
Via de ontginningen trokken keuterboertjes en veenarbeiders met hun hele hebben en houwen rond 1891 naar het “verre Westen”, net als de kolonisten in het grote Amerika deden. Zij beschouwen de vroegere trek naar De Peel als een soort ontdekkingsreis. Het land in en om De Peel werd letterlijk ontgonnen.

In de omgeving treffen we meer namen aan van andere landen en gebieden: Californië, Oostenrijk, Frankrijk, Egypte, Siberië. Ook de komst van de spoorlijn doet denken aan de ontsluiting van het grote Amerika door de grote spoorlijnen.

Hoe het ook zij, in het begin van de 19e eeuw kwamen de Fransen hier de streek verkennen en maakten zij kaarten van het gebied. Op deze kaarten treffen we de benaming “Amerique “al aan.

Sommige herleiden de naam America van het Duitse Am – erica, dat aan de heide zou betekenen. Duitsers zouden hier vroeger hun bijenkasten aan de rand van de heide gezet hebben. Maar de eerste verklaring is de meest voor de hand liggende.

Kijk voor meer informatie over de geschiedenis van America op de site van het Historisch Educatief Platform Horst-Sevenum (HEP).

Rowwen Hèze
America is een gezellig dorp dat de meeste mensen wel kennen van Rowwen Hèze. De meeste bandleden komen namelijk uit America. Rowwen Hèze dankt zijn naam aan een ruwe (Rowwen) oude man die vroeger alleen in een plaggenhutje in De Peel woonde. Zijn naam was Christiaan Hesen (Hèze). Hij leefde van 1853 tot 1947. Hij waste zich nooit en stonk daarom altijd, knipte zijn haren niet en hij miste een oog. Bijna niemand durfde met hem te praten. Hij leefde eenzaam in De Peel, maar hij zou magische krachten hebben. Hij kon mensen genezen van enge ziekten. Een bijzondere man dus…

                    Klik voor meer informatie over Rowwen Hèze...