Op de eerste zondag na Carnaval (dit jaar was dat op zondag 1 maart) trokken de kinderen van de basisschoolleeftijd en zelfs ook jonger vanaf 11.00 uur langs de echtparen, die het afgelopen jaar getrouwd zijn om “bal te vangen”. En het afgelopen jaar waren dat er 2, inclusief het Boerenbruidspaar natuurlijk.

We begonnen op de Zwarte Plakweg waar Pieter & Elona Coopmans-Bazuin vanaf het dak “Bal” gingen gooien, want vanuit de slaapkamerraam gooien was wat lastig. De kinderen moesten dit keer dus wel extra hard om roepen, zodat Pieter & Elona het konden horen. Maar dat konden ze gelukkig heel goed. Daarna trok de stoet aan kinderen (en pappa’s en mamma’s) naar Het Beukenhof, waar het kersverse Boerenbruidspaar Dirk & Milou Lemmen-Klomp hun “Bal” gingen te gooien. Uiteraard moest er ook hier wel eerst heel hard geroepen worden. Gelukkig was het ‘t roepen waard want de tassen kwamen lekker vol te zitten met lekkers.

Deze aloude traditie in deze regio leeft nog steeds. Onder luid geroep van “bal, bal, bal…..” hopen de kinderen dat hen veel sinaasappelen (bal) en snoepgoed wordt toegeworpen vanuit de slaapkamerraam. Hiermee hopen de pasgehuwden ook veel geluk te mogen ontvangen en een vruchtbare toekomst tegemoet te gaan (Wie goed doet goed ontmoet….). En waarschijnlijk zal iedereen ontzettend veel geluk gaan krijgen dit jaar, want er werd weer ontzettend veel snoep gegooid dit jaar…!!!

Ook een filmploeg van Omroep Horst aan de Maas was aanwezig vandaag. Zij interviewde de getrouwde stellen, oud gooiers en oud vangers en zij zullen een mooie rapportage gaan maken van onze traditie. Deze zal te zien zijn in de avond uitzending van maandag 2 maart.

Foto’s van de organisatie zijn te bekijken en te downloaden via Google Foto’s.
Hay Mulders maakte ook een aantal mooie foto’s van het Balgooien in Het Beukenhofje,
die vindt je via Google Foto’s.
Hieronder ook een videocompilatie van het Balgooien 2020.
Organisatie: Dorpsraad America