Op de eerste zondag na Carnaval (dit jaar was dat op zondag 6 maart) trokken de kinderen van America langs de echtparen die in de afgelopen 2 jaar (vanwege Corona) getrouwd zijn om “bal te vangen”. Dit keer waren dat er 5. Het zonnetje scheen al vroeg, dus het beloofde een mooie dag te worden.

Deze aloude traditie in deze regio leeft nog steeds. Onder luid geroep van “bal, bal, bal…..” hopen de kinderen dat hen veel sinaasappelen (bal) en snoepgoed wordt toegeworpen vanuit de slaapkamerraam. Hiermee hopen de pasgehuwden ook veel geluk te mogen ontvangen en een vruchtbare toekomst tegemoet te gaan (Wie goed doet, goed ontmoet….). En waarschijnlijk zal iedereen ontzettend veel geluk gaan krijgen dit jaar, want er werd weer ontzettend veel snoep gegooid dit jaar…!!!

L1 televisie had begrepen dat we in America deze traditie al jaren in ere houden en wilde hier wel eens een reportage van maken en Hans & Jill Derix – Vullings wilden hen wel te woord staan vandaag. De dag begon dus al vroeg voor hun. De uitzending is terug te zien via dit bericht op www.1limburg.nl en hieronder..
Dit item werd ook nog bij het Jeugdjournaal en en NOS Regionieuws getoond.

De kinderen verzamelde zich vandaag om 11.00 uur op de Hoebertweg bij Maarten en Anita Keijsers – Manders, waar zij “Bal” gingen gooien vanuit de slaapkamerraam. Iedereen moest natuurlijk wel eerst kei hard “Bal, bal, bal….” roepen. zodat Maarten en Anita (en hun kinderen) het ook goed konden horen. Dat was gelukkig geen probleem. Daarna trok de stoet aan kinderen (en pappa’s en mamma’s) naar het Caeciliahof waar maar liefst 2 pasgetrouwden woonde. Eerst naar Jan & Tonny Verhaard – Daams, die vanuit de garagedeur lekkernijen strooiden en daarna naar Hans & Jill die vanaf het platte dak gooiden. De cameraman mocht het allemaal van bovenaf allemaal filmen.

Daarna ging iedereen naar de Dissel waar Ruud & Ilona Weijs – Van de Vin al klaar stonden in hun slaapkamer. Zij hadden goed ingeslagen voor de kinderen van America. Als laatste gooide zij ook nog wat zakjes chips. Uiteraard werden die graag gevangen.
Op de Kerkbosweg zijn Gertjan & Monique van Oorschot nog hun huisje aan het bouwen, maar ook zij wilden maar al te graag aan het Balgooien meedoen, omdat zij ook het afgelopen jaar hier al getrouwd zijn. En dat is ook hun heel goed gelukt.

Iedereen, de balgooiers en balvanger, waren zeer tevreden over deze leuke activiteit. Rede te meer om het volgend jaar weer te organiseren. Dus ben of ga je dit jaar trouwen, meld je dan zeker aan bij de Dorpsraad van America.

Foto’s zijn te bekijken via Google Foto’s.
Hieronder is een videocompilatie is te bekijken alsook de uitzending op L1 met Hans en Jill.
Organisatie: Dorpsraad America