IMG_1364 Op zaterdag 18 maart werd (dan eindelijk) ‘t LaefHoês geopend, het nieuwe gezondheidscentrum van America. Maar eigenlijk is het meer dan een gezondheidscentrum, het is ook een ontmoetings- en doecentrum waar mensen zich kunnen gaan ontplooien in de dorpskeuken en de kloostertuin bijvoorbeeld. Daarbij is ook de Ruilbieb gevestigd in ‘t LaefHoês. Een geweldig prestatie is er neergezet door het bestuur, de participanten, alle betrokken werkgroepen en zeker niet te vergeten al die betrokken vrijwilligers die hier menig uurtje aan energie en tijd in hebben gestoken. Geweldig gewoon!!!

Voorzitter van het bestuur, Ben van Essen, deed een korte terugblik met een aantal betrokkene en schetste nogmaals de procedure die doorlopen is vanaf 2010. Het LaefHoês is er niet vanzelf gekomen, maar mede door de bevlogenheid van (ex) huisarts Jan van Dongen, de drijvende kracht, initiatiefnemer en inspirator van dit project, is het nu toch geluk. Het eerste idee om een gezondheidscentrum te bouwen dateert al van 2006. Soms duren dingen lang, maar met de goede mensen op de goede plaats kun je heel wat bereiken. Jan was er trots op, wat er dan toch gebouwd is hier in America.

IMG_1380Ook bestuurslid Jan Driessen vertelde hoe hij betrokken raakte bij ‘t LaefHoês, net als Hay Mulders. Hay is als dorpsondersteuner in dienst van ‘t LaefHoês en vangt als dorpsantenne allerlei “probleempjes” op waar hij dan een passende oplossing bij gaat zoeken. Marco Hesp, voorzitter van de dorpsraad, benadrukte hoe belangrijk de komst van  ‘t LaefHoês is voor het dorp. Het bevordert de leefbaarheid doordat het de zorg dicht bij de  bewoners van het dorp houdt en zo een positieve bijdrage levert voor iedereen.
Vervolgens gaven ook praktijkondersteuner Thijs van Kempen en fysiotherapeut Ger Geurts aan, na alle jaren van voorbereiding, de toekomst van de praktijk zonnig in te zien. Zij hebben er zin in. Net als Ine Daniëls namens Ruilbieb De Laeshook en Ruud Baltussen van de Dorpskeuken.

Marleen van Rijnsbergen, Gedeputeerde van de Provincie Limburg, en Wethoudster Birgit op de Laak lieten ook blijken trots te zijn op wat we hier in America tot stand hebben kunnen brengen. Hun financiële en morele ondersteuning hebben uiteraard ook tot dit eindresultaat geleid, waarvoor dank. Van Dorpsraad America kreeg de werkgroep Kloostertuin een mooie waardecheque uitgereikt als bijdrage aan hun plannen die nog ontwikkeld gaan worden binnenkort.

IMG_1488Vervolgens ging men naar buiten waar de officiële openingsceremonie plaats ging vinden. Een zevental, bij de sloop in de container belande raampanelen (die door Hay Mulders gered werden), zijn door een tiental Americaanse kunstenaar zeer mooi beschilderd. Deze werden achtereen volgens onthuld door Jan van Dongen (initiatiefnemer) en zijn vrouw Monique Verduijn, Mick Mansvelder en Sjeng Janssen (namens de jeugd), Marleen van Rijnsbergen (Gedeputeerde), Birgit op de Laak (Wethoudster), Truus Kleuskens (namens de senioren), Mart Derks (namens de Kerk en Aan de Brug) en Arno Hermans (namens alle vrijwilligers).

Muziekvereniging St. Caecilia bracht ter ere van dit speciale moment een mooie serenade ten gehoren. Maar hiermee was het officiële nog niet afgerond, want ondertussen had de wethoudster de ambtsketen omgedaan om als loco-burgemeester van de gemeente Horst aan de Maas een andere officiële handeling te verrichten. Zij mocht, namens Zijne  Koninklijke Hoogheid Koning Willem Alexander, Jan van Dongen benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Een benoeming die Jan zeker toekomt voor al zijn verdienste als huisarts voor ons dorp. Een moment dat Jan duidelijk raakte.

IMG_1468Na het “Lang zal hij leven…” van de fanfare voor Jan werd iedereen uitgenodigd om ‘t Laefhoês dan volledig van binnen te gaan bekijken. Het werd de hele middag nog gezellig druk en iedereen kon zelf aanschouwen hoe hard er gewerkt is aan de toekomst van America.

Foto’s van de opening van ‘t LaefHoês, die gemaakt zijn door Mark Schapendonk (procesbegeleider van het LaefHoês) zijn te bekijken en te downloaden via Google Foto’s.