Op vrijdag 8 februari kwam wethouder Han Geurts met een delegatie van raadsleden en burgerraadsleden naar America voor een zogenaamd kennismakingsbezoek. Zij waren benieuwd welke burgerinitiatieven wij zoal in America hebben. In de vorm van een snelle rondleiding (een speeddate van anderhalf uur) gingen we langs diverse “projecten”. We begonnen bij Het Peelmuseum, waar verteld werd over hun ontwikkelingen en toekomstplannen aldaar. Daarna ging het gezelschap naar de Meister Rongenstraat en Grad Poelsstraat, waar verteld werd over het kunstproject rondom de straatnaamgevers, de woningbouwplannen van Bouwen in America voor de jeugd en senioren uit America en werd er een blik geworpen op de Kompaswoningen. Ook de plannen (en uitvoer) van Het Beukenhof werden genoemd.

Vervolgens lieten we de attentietegels zien die Werkgroep Oud America in 2016 het dorp heeft aangeboden ter gelegenheid van ons 125 jarig jubileum. Via het geboortehuis van Hub van Doorne (DAF), waar eind juni een groot evenement voor wordt georganiseerd, liepen we naar de Kabroeksebeek die op dit moment wordt heringericht na 13 jaar van overleg met buurtbewoners, waterschap en gemeente.

Daarna bezochten we ‘t LaefHoês, waar natuurlijk ook tal van burgerinitiatieven plaatsvinden. Aandacht werd gegeven aan o.a. De Kloostertuin, De Ruilbieb, De LaefKeuken, Repair Café America en de WhatsApp-groep voor alleenstaanden. Uiteraard werd ook verteld hoe de diverse (kleine) organisaties in ons dorp werken onder onze Dorpscoöperatie. Ook aan de activiteiten van de Werkgroep Brood op de Plank (Open Bedrijvendag, America Bruis met het Kampioenengala, Nacht van het Dorp, 125 jaar jubileum America en de inzet voor de supermarkt van America) werd aandacht gegeven, waarmee de aanwezigen een behoorlijk goed beeld hebben gekregen van onze activiteiten in het dorp. Ze bleken zelfs zeer onder de indruk en complimenteerden ons Americanen met deze actieve inzet voor en door de gemeenschap.

Hieronder een fotoverslag dat ook te bekijken en te downloaden is via Google Foto’s.