Update Corona, 26-3-2020

Hallo allemaal,
Het bestuur van ‘t LaefHoês heeft (digitaal) vergaderd, waarbij vooral gesproken is over de gevolgen van de Corona-problematiek. Met dit bericht willen we iedereen op de hoogte stellen van de stand van zaken. Hou er rekening mee dat de situatie per dag kan wijzigen. Via deze website en facebook worden veranderingen bekend gemaakt.

De stand van zaken voor de zorg-activiteiten is per 25 maart als volgt:
1. De Huisartspraktijk is in principe op de normale tijden open. Altijd van tevoren bellen als je de huisarts nodig hebt. Dan wordt bekeken of hulp op afstand mogelijk is of dat er een afspraak voor een bezoek aan de praktijk wordt gemaakt of een huisbezoek wordt gebracht. Het is mogelijk dat mensen, die besmet zouden kunnen zijn, de komende dagen verwezen worden naar een centrale plek in de regio om daar aangepaste zorg te kunnen krijgen.
2. De Apotheek is in principe open op de normale tijden. Kom niet naar de apotheek als er klachten van verkoudheid, hoesten en/of koorts zijn. Heb je in die situatie toch medicijnen nodig overleg dan telefonisch met de apotheek.
3. De Prikpolie in America is gesloten. Bloedprikken is verplaatst naar de Prikpoli in Horst (Westsingel)
4. Fysiotherapeut en Cesartherapeut helpen mensen op afstand (via telefoon, beeldbellen, oefenschema’s, filmpjes e.d.) Daarvoor zijn de praktijken uitsluitend telefonisch of per mail bereikbaar. Bij wijze van hoge uitzondering en uitsluitend na overleg met de huisarts kan nog fysieke begeleiding worden geboden.
5. Alle overige zorgdisciplines zijn gesloten!

Alle maatschappelijke activiteiten, zoals de Keukenwerkgroep, Repair Café America etc. zijn gestopt. Ook de Ruilbieb is gesloten, maar de mogelijkheid om boeken te ruilen houden we nog beperkt open, nu het toch al lastig is om de tijd thuis goed te vullen. Uitsluitend op woensdag van 18.00 – 19.30 uur kun je komen ruilen, maar daarbij geldt wel: maar met 1 persoon tegelijk bij de boeken en eventuele andere ruilers op afstand wachten in de wachtkamer of in de serre.
Voor zover werkgroepen nog (digitaal) vergaderen gebeurt dat niet in ‘t LaefHoês.

Hoe lang de maatregelen duren is onduidelijk, maar het zal zeker nog een aantal weken duren. Daarbij kan de situatie voortdurend wijzigen. Hou deze website (www.inamerica.nl ) en de facebookpagina’s “America dat stiet” en van het “LaefHoes” in de gaten of neem contact op met de contactpersonen van de betreffende activiteit.

Al deze maatregelen hebben een flinke impact op het dagelijkse leven in America. Veel mensen hebben nu geen of heel weinig sociale contacten. Als dorpsgenoten kunnen we best wel wat voor elkaar betekenen, zoals bijv. een telefoontje naar elkaar of medicatie ophalen (met toestemming), boodschappen doen voor de buurman (vrouw), maaltijden ophalen enz. Er zijn vast ook mensen, die nu thuis zijn of thuis werken en een minder drukke agenda hebben door de hele situatie. Heb je dit soort praktische hulpvragen of wil je anderen helpen? Neem dan contact op met de dorpsondersteuner Hay Mulders en hij probeert je verder te helpen: tel. 06 21274075 of via mail: hay.mulders@ziggo.nl.
Intussen: let goed op jezelf en zie om naar de ander.

Het zijn moeilijke tijden die voorlopig nog wel blijven. Maar de gemeenschap America is sterk.
Volg de adviezen op en let goed op jezelf en op elkaar.

Het bestuur van ‘t LaefHoês