Een pluim van de Burgemeester
Vanmiddag werd An van der Sterren (84) verrast en in het zonnetje gezet door burgemeester Ryan Palmen, want hij kwam hoogstpersoonlijk An een dikke en welverdiende pluim geven in Gemeenschapshuis Aan de Brug. An kreeg de pluim voor haar zeer verdienstelijke en veelzijdige vrijwillige inzet voor en in ons dorp. Hieronder een opsomming van hiervan, opgesteld door de initiatiefnemers Hay en Anita. An, onze hartelijke en welverdiende felicitaties. En daaronder enkele foto’s van de uitreiking van “De Pluim”.
 

J.P.G. van der Sterren, roepnaam An
Geb. 27-01-1937

An is een geboren en getogen Americaanse, die zich altijd vol heeft ingezet voor de gemeenschap. Eenvoudig en bescheiden, maar daarnaast ook eerlijk en oprecht. Haar deur staat altijd open voor iedereen en ze heeft in haar leven, ondanks dat ze het zelf niet altijd makkelijk had, altijd mensen geholpen die een steuntje in de rug konden gebruiken. Haar positiviteit overgoten met een flinke portie humor hielp haar hierbij. Zelfs nu op hoge leeftijd helpt ze daar waar nodig. Helaas loopt de laatste tijd de gezondheid van An iets terug, waardoor ze meer aan huis gekluisterd is. Hierbij een greep uit de activiteiten die An in haar leven op zich heeft genomen.
 
Stichting Peelklokje:
Vanaf 2003 tot heden, maandelijks met andere vrijwilligers 900 Peelklokjes (Americaans maandblad) in elkaar zetten, vouwen en nieten. An is de nieter van de club.
 
Oranjecomite;
Na enkele jaren leidster te zijn geweest bij het Kindervakantiewerk, werd An gevraagd te helpen bij het Oranjecomité. Dit heeft ze meer dan 15 jaar gedaan. Schminken, leider van een groepje, als kabouter bij de vossenjacht, posten tijdens peurtochten – An kon alles.
 
Koninklijke Toneelvereniging De Vrije Spelers;
In de jaren ‘50 en daarna in de jaren ’90 actief als spelend lid. Daarnaast heeft ze zich jarenlang ingezet als vrijwilligster rondom de grote producties. Zorgen voor een natje en droogje, poetsen en altijd een goede mop achter de hand, die zorgde voor extra sfeer in de groep.
 
Vrijwillige thuiszorg;
Alleenstaande oude mensen bezoeken, zoals Gradje Janssen en Hay Poels. De laatste was haar buurman, jarenlang heeft ze dag en nacht voor hem klaargestaan, totdat hij vanwege vergevorderde Alzheimer niet meer thuis kon wonen en hij medio 2020 verhuisde naar Venray.
 
Mantelzorg;
Mevr. Seweuster, Anneke Bouweriks, Riet Holtjer en Thea Schutte. An heeft al deze mensen bijgestaan in de laatste periode van hun leven. Met hart en ziel stond An klaar voor de praktische dagelijkse zaken, maar daarnaast ook met een luisterend oor en hand op de schouder.
 
Ouderen America, o.a. KBO;
Gedurende een aantal jaren verrichtte ze hand- en spandiensten in Aan de Brug, o.a. kerstboom zetten en afbreken, koffiezetten, opruimen, de boel in de gaten houden, sleutelbewaarder. (ze woont in het Wooncomplex gelegen naast Aan de Brug)
 
Dorpsdagvoorziening de Hoeskamer, voorheen Dagopvang;
Vanaf maart 2000 zijn er wekelijks bijeenkomsten voor ouderen met kaarten, spellen, knutselen en gezellig buurten. Regelmatig zijn er uitstapjes en jaarlijks is er Carnaval met een eigen prins. An is hier tot december 2016 actief bij betrokken geweest en haar vertolking van de Zangeres zonder naam was van hoge kwaliteit.
 
Werkgroep Kloostertuin
An is sinds medio 2017 lid geworden van de Werkgroep Kloostertuin. Enkele personen uit het Wooncomplex Aan de Brug zijn, naast een aantal anderen, betrokken bij de kloostertuin. An vd Sterren heeft sinds voorjaar 2020 zelfs een eigen rotstuintje ingericht en houdt dit keurig bij. Tijdens vergaderingen zorgt An , samen met Nel vd Munckhof voor koffie en cake.
 
Repaircafé America
An vd Sterren is hier vanaf het begin in 2019 als vrijwilligster bij betrokken. Zij zorgt, samen met een andere vrijwilligster, voor de koffie tijdens de maandelijkse bijeenkomsten en samen zorgen ze na afloop dat alles er weer netjes bij ligt in de keuken van Het LaefHoês.
 
An is het centrale punt in het Wooncomplex Aan de Brug. De deur staat altijd open voor iedereen en hier wordt ook goed gebruik van gemaakt, ook in deze lastige coronaperiode. Niemand klopt vergeefs bij haar aan voor hulp en An maakt hierbij geen onderscheid. De Poolse bewoners, alleenstaanden of een bewoner met Alzheimer. An weet door haar positiviteit en humor altijd wel een gesprek aan te knopen. Daarnaast is An natuurlijk ook nog moeder en oma van haar kinderen en kleinkinderen.