turftreiersOp zondag 22 januari 2017 was het Prinsenbal van Carnavalsvereniging De Turftreiërs in America. Eerst moest het Boerenbruidspaar van vorig jaar, Peter Cuppen & Sandra Billekens,  aftreden. Daarna kwam het prinselijk gezelschap van 2016, de bühne op, want ook Prins Tim I, Prinses Jenny en hun Adjudanten Tom en Thijs moesten aftreden om plaats te maken voor de nieuwe prins.

Ook de dansmarietjes werden naar boven geroepen van Vorst Loek en zijn Ceremoniemeester Bas namen eerst op gepaste wijze afscheid van Lotte van den Munckhof en Bo Vervoort, want zij zullen deze groep gaan verlaten.

Eerst werden de Adjudanten Tom en Thijs “afgetuigd”, waarna ze opgenomen werden door de Oud-Adjudantenclub. Eén van de twee zou de 33e Adjudant gaan worden, een eretitel natuurlijk, maar wie dat zou worden daar moesten ze beide om strijden in een potje darten. Diegene die als eerste 33 punten had zou de eretitel mogen dragen. Tom Ummenthun had zijn zenuwen hiervoor het beste onder controle. Uiteraard moest hier op gedronken worden.

Prins Tim I en zijn Prinses Jenny werden na Tim’s mooie dankwoorden ook afgetuigd door Ceremoniemeester Bas, waarna de Alt-Prinsengarde de bühne besteeg. Voorzitter André Daniëls had de eer om Jenny naar beneden te begeleiden, waarna hij overging tot de ceremonie van Tim’s toetreding tot de “Alt Preensen”.

Maar wie zouden dan het nieuwe Boorebroedspaar en Prins gaan worden van De Turftreiërs. Aan Vorst Loek en Ceremoniemeester Bas de taak hiervoor goede kandidaten te vinden. Het 125-jarig dorpsfeest in april was een uitgelezen kans om veel mensen te kunnen ontmoeten, ze zouden tijdens de 12 km lange wandeltocht vast een paar goede kunnen vinden. En ja hoor, zij kwamen er ook een aantal tegen. Het Booregezelschap was zo bij elkaar gevonden;
BoorebrullefDe ouders van de bruidegom: Ard Swinkels en Lissy Hilgers
De ouders van de bruid: Rob van Herpen en Susan Katelaan
De leraar en de zuster: Nick Wijnhoven en Karin Rops
De pastoor en de naaister: Dennis en Mieke van der Coelen
De Turfstèker met boerenmeid: Karel Heijnen en Kim van der Coelen
Maar wie van zouden we op zondag 26 februari de Boorebrulluft gaan vieren, een spannend filmpje leidde ons naar de Kabroekstraat, want daar woont het Boorebroedspaar van dit jaar, namelijk: Marijn Litjens en Krista Hesen

 


Na het uitroepen en hun proclamatie gingen zij met het gehele gezelschap in polonaise op het Boorebrullufslied de zaal in. Nu was het nog wachten op de nieuwe prins. Om het publiek een beetje hiervoor op te warmen en om zichzelf aan het publiek te tonen kwam de Raad van Elf en de dansmarietjes het podium op om het “Pen Pineapple Apple Pen” dansje ten uitvoer te brengen. Missie geslaagd.


Toen gingen Loek en Bas verder op zoek naar een geschikte prins voor De Turftreiërs. Uiteindelijk kwamen ze bij de soos een paar rare snuiters tegen die wel in het profiel paste. Zij waren ook in De Bondszaal aanwezig. En na het weghalen van hun maskers was het bekend wie voorop zou gaan in de polonaise, namelijk Prins Ruud I (Kleuskens), samen met zijn Prinses Petra en hun adjudanten Frank Jacobs en Ariën van der Waarden. Zij gaan er een geweldig feest van maken in America tijdens deze Carnaval en dat onder het motto “Geniet vaan ut laeve, want vur daat ge ut wet stadde dur naeve!”
Alaaf!!!

Foto's van Marco Hesp.

Foto’s van Marco Hesp.

Foto's van Hay Mulders

Foto’s van Hay Mulders.

 

Boorebroedspaar Marijn Litjens en Krista Hesen

Foto: Hans Seweuster

Foto: Hans Seweuster

Foto: Hans Seweuster