In 2021 zullen er geluidswerende schermen geplaatst gaan worden langs de spoorrails in America. Aanwonenden en de werkgroep Spoor zijn hier al langer van op de hoogte en zijn al enkele jaren periodiek in gesprek met de wethouder over de hinder van het spoor. Mede op verzoek van deze werkgroep en de wethouder heeft Prorail besloten om in America een proefopstelling te laten maken van zonnepanelen op deze geluidsschermen.

 

Met deze pilot onder de naam NEWRAIL (Noise Energy Wall Rail America in Limburg) hoopt Prorail goede resultaten te kunnen behalen, zodat dit ook landelijk uitgerold kan worden. Bij dit project zijn ook de Gemeente Horst aan de Maas, TNO, Energiecoöperatie Reindonk Energie en de Haagse Hogeschool betrokken. Na de testfase van 2 jaar kunnen Americanen onder gunstige condities ook “Americaanse Stroom” afnemen van deze zonnepanelen.

Meer hierover willen we tijdens een dorpsavond op woensdag 23 september vanaf 19.30 uur in Aan de Brug presenteren. Hoe dit dan precies gaat gebeuren verneemt u later via deze site.

Wil je nu al wat meer weten, lees dan ook het persbericht van Prorail en/of lees de Brochure NEWRAIL