JNA Snoeidag 2023 – Kikkervijvers Putweg

Vanmorgen trokken 51 jeugdleden, 17 leiders en ouders van Jong Nederland America en 3 vrijwilligers van Stichting Landschap Horst aan de Maas weer het bos in bij de kikkervijvers aan de Putweg (achter de visvijver) langs het Turfstekerspad. Die kikkervijvers (poelen) zijn de laatste jaren helemaal dicht gegroeid met bomen, waardoor er bijna geen zonlicht meer op de vijver schijnt. Dit is niet zo goed voor de waterkwaliteit en dus ook niet voor het leven in deze poelen. En wij hebben vandaag dus weer voor wat licht in de duisternis gezorgd.

De ochtend begon met enkele veiligheidsinstructies door Jos Claessens van Stichting Landschap Horst aan de Maas en het uitdelen van wat werkhandschoenen en gereedschap. Samen met Aggie en Ton van de stichting verdeelde iedereen zich in groepjes rond en vooral ook achter de kikkervijver, daar waar het zonlicht vandaan komt. En al snel hoorde je het bekende “van onderen” klinken door het bos en zag je diversen bomen omvallen. Daarna werden de bomen nog wat kleiner gezaagd en in mooie rillen (stapels) gelegd, waardoor dit mooie dierenhotels werden.

Er werd hard gewerkt door iedereen en dat verdiende ook een lekker koekje bij de warme chocomel (met slagroom) in de pauze. Ook na de pauze werd er nog hard doorgewerkt door de sterke mannen en vrouwen van onze club. Ook de leiders, de pappa’s, mamma’s en zelfs ook een opa van hun werkte goed mee, terwijl ze natuurlijk ook een oogje in het zeil hielden.

Al snel bereikte de eerste zonnestralen de poeltjes (waar heel veel kroos op lag) weer, zodat er meteen ook wat weer zuurstof in het water kan komen. Dat zullen de kikkers, salamanders en vele andere kleine diertjes wel fijn vinden. Iedereen heeft (weer) hard gewerkt tijdens deze JNA Snoeidag. Super goed gedaan allemaal. Jos, Aggie en Ton waren ook heel erg tevreden met het geleverde werk. Ook de gemeente Horst aan de Maas is, als eigenaar van dit bos, erg blij met het door ons verrichtte werk. Zij beloonde ons daarom financieel met het lekker bakje tomatensoep en het broodje knak na afloop, waarvoor dank. En natuurlijk ging deze soep en de knak er goed in, na zo’n dagje hard werken!!!

Super bedankt allemaal, ook aan de ouders die lekker meegeholpen hebben! En tot volgend jaar als we weer gaan snoeien op de laatste zaterdag van de Herfstvakantie (26 oktober 2024)…..

Hieronder enkele foto’s, maar nog veel meer foto’s van deze harde werkers zijn te zien op https://photos.app.goo.gl/KvPFa1RVDhbZU1yr5

 

#jnasnoeidag #jongnederlandamerica #landschaphorstaandemaas
(bron: Jong Nederland America)